Vad är Lotorpsmetoden och för vem lämpar sig behandlingen? Hur genomförs behandlingen och vem får egentligen utföra den? I följande artikel besvaras dessa frågor och du kan även boka tid för behandling.
Nyligen hade jag min första klient hos Trainologi som var i behov av att få andningsterapi med så kallat Lotorpsmetoden. Eftersom denna klient aldrig tidigare hade hört talas om denna metod, tänkte jag att andra kan vara intresserade av en kort genomgång och en beskrivning av hur jag arbetar med denna typ av behandlingsmetod.
Lotorpsmetoden är en andningsterapi som jag utbildade mig inom samtidigt som jag studerade till Medicinsk massageterapeut. Metoden uppfanns av Janne Karlsson och är varumärkesskyddad. Detta innebär att enbart godkända terapeuter som besitter teknikerna får använda sig av namnet Lotorpsmetoden. Behandlingen lämpar sig framförallt för dig som har följande besvär och åkommor:
- Hosta
- Postcovid
- Allergibesvär i luftvägar
- Astmaliknande åkommor
- KOL
Kort beskrivet är Lotorpsmetoden en metod som innehåller massage på våra in- och utandningsmuskler, kombinerat med andningsövningar och thoracal mobilisering. En behandling börjar med att man mäter bröstkorgens vidgning i jämförelse vid ut- och inandningen. Därefter kan man även mäta hur många liter dina lungor är kapabla att blåsa ut. Detta gör man med en PEF mätare. Detta mäter vi för att vid påföljande behandlingar skall kunna jämföra resultat och följa din vidareutveckling framåt.
- Första delen av behandlingen där vi masserar kommer att kännas som en djupgående klassisk svensk massage fast med fokus på alla de muskler som hjälper till och/eller stöttar vid vår andning. När vi fått upp värmen i musklerna kan vi börja jobba djupare och ta i mer på de ställen som behövs. Målet är att förbättra samverkan, släppa eventuella spänningar och lösa upp så att bröstkorgen får en chans att röra sig i denna utsträckning som den är gjord för.
- Vid den andra delen av behandlingen är det dags för den thoracala mobiliseringen. Här ska vi hjälpas åt att andas på djupet, med hjälp av mina händer som jag lägger vid yttre revbensbågen, där jag kommer manuellt trycka kontrollerat i takt med dina djupa andetag. Detta gör att du kommer känna av hur andningen blir djupare och att syret får hjälp med att tryckas ut ordentligt. Det är inte ovanligt i detta steg att man blir yr, illamående, hostar, hostar upp slem eller känner sig dåsig. Det är ett gott tecken på att kroppen och hjärnan har fått sig en härlig dos av nytt syre! Nästan genast kan du känna skillnad efter en lyckad behandling.
- Som en del av behandlingen kommer jag även att ge olika andningsövningar som är bra att utföra hemma. Dessa genomför du för att underhålla och bygga upp kontakten som förlorats kring de muskler som arbetar vid andning. Vi vill också försöka motverka att andningsmönstret återgår till så som det var innan behandlingen.
Lotorpsmetoden kräver tålamod och struktur. Därför rekommenderas en tät behandlingsplan om cirka fyra gånger, med en frekvens om en behandling i veckan. Med hjälp av bra struktur kan vi bygga upp ett nytt sätt för dig att jobba med andningen och fasthålla så mycket av de förbättringar som vi har uppnått.
En av de tidigare pilotstudierna i denna metod som utfördes på Sahlgrenska i Göteborg, inkluderade 20 klienter som hade astmaliknande andningsbesvär där samtliga upplevde förbättringar enligt egenrapportering. Om du önskar läsa mer om studien, samt andra studier som genomförts på Lotorpsmetoden, kan du göra det på följande länk: https://www.lotorpsmetoden.se/Forskning.php
Om du önskar boka en tid för Lotorpsmetoden hos oss gör du det enklast via vår bokningssida Massage. Klicka på “Boka” för att öppna bokningssystemet. Under rubriken “Massagebehandlingar” kan du därefter välja Lotorpsmetoden och boka in önskad dag och tid som behandlingen erbjuds på. Notera att vi även erbjuder paketpris där fyra behandlingar ingår till ett nedsatt pris.
Jag ser fram emot att hälpa dig.
/Magdalena Thurén,
Certifierad Medicinsk Massageterapeut